top of page

På sporet av Tobias og Guri

En billedfortelling fra Sør-Afrika

Etter å ha laget og fortalt tre fortellinger om Tobias, Guri og de andre på den tidlige misjonsmarken, ble det mer og mer nødvendig for meg å se landskapet, fargene og folkene. Lukte luktene. Høre lydene og bade i det indiske hav. Nesten alt er forandret fra dengang unntatt lyden av havet og skyggen under akasietreet

...som et stivnet hav i storm

Sammen med to prester på vei til gammel-testamentlig konferanse dro jeg til Sør-Afrika og zululand i september 2019.
Vi la veien om noen av de gamle misjonsstasjonene. 
En misjonær beskrev landskapet han så som et stivnet hav i storm.
Sett fra oven må jeg gi ham rett. Jeg har laget en billedfortelling om reisen, misjonærene og landet på den andre siden av jorden.

DSCF7165.JPG
fullsizeoutput_6b33.jpeg

Badet misjonærene?

Båtreisen fra Norge tok tid, var farlig og uhyre strevsom. Mon om misjonærene tok seg et forfriskende bad for å feire at de endelig var trygt i land? Kanskje de hadde fått nok hav for en stund? Nå ventet nye utfordringer i det ukjente landet. Og vann var det i mengder i alle elvene som skulle krysses.

Kwa Mondi, hos Ommund

I kopien av en misjonskirke ved det gamle engelske fortet holder museet til. Det er for det meste dedikert til Hans Paludan Smith Schreuder. Den tidlige norske misjonens mest omdiskuterte person. Men stedet Eshowe er Ommund Oftebros. Kirkegården er dedikert til ham. Oftebro slekten bidrar fremdeles til å holde den godt i stand.

fullsizeoutput_6b43.jpeg
fullsizeoutput_6b1c.jpeg

Umpumulo

Jeg gråt da jeg møtte gravene til Tobias og Guri. Stedt til hvile foran den gamle misjonskirken. På stedet de bygget og brukte sine liv. Så sterkt var det med ett å se hele fortellingen oppsummert i to enkle kors i et uregjerlig buskas.

Nondu Duma

Jeg møtte Nondu på et av de hvite vannhullene i Pietermaritzburg. Jeg fortalte henne om den rare følelsen av å nesten være den eneste hvite ute i byen. Omtrent som jeg føler det på dette stedet, repliserte hun med et stort smil. Hun hadde studert drama på universitetet. Nå gikk hun på bibelskole. Vi hadde en god og varm samtale i den viktorianske hagen......som det sømmer seg koloniale relikvier ;-)

DSCF7495.JPG
fullsizeoutput_6af2.jpeg

Nelson Mandela

På stedet der Nelson Mandela ble fanget i 1952 har Marco Cianfanelli og Jeremy Rose skapt et kunstverk som tar opp i seg den lange veien til frihet. En vei vi fremdeles går på. Målet er ennå svært fjernt for veldig mange.

Skyggen under akasietreet

Nesten alt er forandret unntatt lyden av havet og skyggen under akasietreet.

DSCF7529.JPG
bottom of page