top of page

Følgesvennen

Fra bibelfortelling til folkeeventyr. En fortelling på vandring

Sara hadde forsøkt å gifte seg 7 ganger. Men hver gang har brudgommen dødd før ekteskapet rakk å fullbyrdes. Men det er håp...Den unge bonden drømmer om en prinsesse, rød som blod og hvit som melk. Han drar for å finne henne. Han får hjelp...

Jeg har laget en forestilling med to fortellinger som er i nær slekt. I den apokryfe, "skjulte", delen av Bibelen står “Tobits bok”. Hos Asbjørnsen og Mo finner vi den norske eventyrvarianten "Følgesvennen". Det er nesten tre tusen år mellom de to fortellingene. Bildene har endret seg langs veien kjærlighetshistorien om Tobias og Sara har gått fra munn til øre og tilbake til munn. Elementer er hentet fra øst og vest, fra de mest ulike tider og kulturtrinn. Men “urmotivet”, kjærligheten og underet er bevart.

Folkeminneforskeren Moltke Moe skriver om folkeeventyret "Følgesvennen":
"Det er en vakker rekke av sammenkjedninger og sammensmeltninger av høist forskjelligartede emner: fra India og Hellas, fra middelalderens katolisisme og hedendommens barbariske rettsskikker, fra nordiske trollforestillinger og fra jødiske og bibelske fortællinger”.

I min versjon forteller jeg historiene, bakgrunnen for dem og hvorfor de har festet seg hos meg. Det blir (som vanlig) rom for samtale etterpå.

En forestilling med Ivar Nygaard er ulikt det meste, med sine små historier i lange linjer, sine mange detaljer på et bredt lerret, sine kreative krumspring og sitt spennende persongalleri. Og tro ikke at det er likt fra gang til gang

Varighet: 45 - 60 minutter

Tekniske krav: ingen

Betingelser. Kr. 4000 + reisekostnader.

Ivar%20Nygaard2017-1%20copy_edited.jpg

Tobias og Rafael

bottom of page